Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 09-11-2018
Łyżki szelakowe, które wykorzystywane są przez stomatologa i technika dentystycznego, powstają z masy szelakowej. Jest to mieszanina kilku składników:
-
szelaku, który nadaje masie wytrzymałość wynikającą z właściwości tego polimeru;
-
stearyny pełniącej funkcję plastyfikatora;
-
wypełniaczy (talk lub kreda) – ich rolą jest zapewnienie izolacji między masą a gipsem, a dodatkowo wpływają też na zwiększenie odporności na złamania masy;
-
aluminium – nie zawsze jest dodawane; jest stosowane w formie sproszkowanej, a jego zadaniem jako metalu jest równomierne rozprowadzanie ciepła podczas nagrzewania łyżki szelakowej nad palnikiem i w trakcie zastygania na modelu.
Masa szelakowa powstaje w kilku etapach:
-
mieszanie składników masy: stearyny, szelaku i wypełniaczy z barwnikiem – etap realizowany jest w temperaturze 120-140º Celsjusza;
-
wylanie masy na ruchomą taśmę i jej stopniowe schładzanie do temperatury 60-80º Celsjusza;
-
walcowanie masy do odpowiedniej grubości;
-
wykrawanie na prasie kształtek łyżek indywidualnych – wykonuje się po w lekkim ogrzaniu masy.
Niewykorzystane resztki masy szelakowej trafiają z powrotem do procesu produkcyjnego. Jest to możliwe, gdyż szelak nie traci swoich właściwości.