Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 15-03-2018
Naukowcy odkryli, że przedstawiciele gatunku Australopithecus africanus mieli takie same zmiany na zębach, jak ludzie współcześni gustujący z napojach gazowanych, kwaśnych i słodzonych. I tak samo, jak człowiek współczesny, zmagali się w związku z tym z nadwrażliwością zębów i wynikającym z niej bólem zębów. Skąd jednak u hominidów takie zmiany, skoro napoje gazowane, kwaśne i słodkie to ewidentnie wymysł współczesności? Klucz do zrozumienia tajemnicy tkwi w diecie australopiteków, a zmiany, które początkowo brano za uszkodzenia szkliwa spowodowane erozją, tak naprawdę są wynikiem przede wszystkim abrazji, czyli mechanicznego starcia tkanki i – prawdopodobnie – wpływu naturalnych kwasów zawartych w przeżuwanych przez hominidów bulwach i innych częściach roślin. Surowe części roślin wymagały dokładnego przeżuwania przed połknięciem. Jeśli proces ten powtarzał się codziennie przez wiele lat, twarde elementy przeżuwanego pokarmu wywoływały zmiany abrazyjne, natomiast kwaśne części roślin niszczyły szkliwo tak, jak obecnie czynią to kwaśne, gazowane napoje.
Źródło: The Conversation