Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Polifenole z wina kontra bakterie próchnicy
  • 01-03-2018
 

 

 

 

Wprawdzie wysokoprocentowy alkohol działa szkodliwie na tkanki jamy ustnej, zwiększając zagrożenie nowotworem, ale wino może okazać się napojem, które w niewielkich ilościach będzie polecane dla chcących zachować zdrowie jamy ustnej. Wszystko za sprawą polifenoli, których korzystny wpływ na zdrowie zębów, śluzówki jamy ustnej i dziąseł udało się już niejednokrotnie udowodnić, a których w winie z winogron nie brak. Z publikacji, która ukazała się w najnowszym numerze „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, dowiadujemy się, że polifenole ograniczają zdolność bakterii patogennych do tworzenia biofilmu poprzez utrudnienie osadzania się drobnoustrojów na zębach i dziąsłach. Szczególną efektywnością wykazały się dwa składniki frakcji polifenolowej z pestek winogron i czerwonego wina: kwasy kofeinowe i p-kumarynowe. Wykazano też, że polifenole zabezpieczają jamę ustną jeszcze skuteczniej przed biofilmem bakteryjnym, jeśli współwystępują ze Streptococcus dentisani – bakterią uznawaną za naturalny probiotyk.

Źródło: „Journal of Agricultural and Food Chemistry”

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS