Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 01-03-2018
Wprawdzie wysokoprocentowy alkohol działa szkodliwie na tkanki jamy ustnej, zwiększając zagrożenie nowotworem, ale wino może okazać się napojem, które w niewielkich ilościach będzie polecane dla chcących zachować zdrowie jamy ustnej. Wszystko za sprawą polifenoli, których korzystny wpływ na zdrowie zębów, śluzówki jamy ustnej i dziąseł udało się już niejednokrotnie udowodnić, a których w winie z winogron nie brak. Z publikacji, która ukazała się w najnowszym numerze „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, dowiadujemy się, że polifenole ograniczają zdolność bakterii patogennych do tworzenia biofilmu poprzez utrudnienie osadzania się drobnoustrojów na zębach i dziąsłach. Szczególną efektywnością wykazały się dwa składniki frakcji polifenolowej z pestek winogron i czerwonego wina: kwasy kofeinowe i p-kumarynowe. Wykazano też, że polifenole zabezpieczają jamę ustną jeszcze skuteczniej przed biofilmem bakteryjnym, jeśli współwystępują ze Streptococcus dentisani – bakterią uznawaną za naturalny probiotyk.
Źródło: „Journal of Agricultural and Food Chemistry”