Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Sok z trawy pszenicznej – dla zdrowia jamy ustnej
  • 14-12-2016
 

 

 

 

Trawa pszeniczna to określenie dla młodych roślin jęczmienia zwyczajnego. Sięgające 15-20 cm wysokości źdźbła są bogatym źródłem składników odżywczych oraz regulatorowych – stanowią jedno z najważniejszych odkryć dietetycznych ostatnich lat. Sok z trawy pszenicznej jest jednym z tych napojów, które ze względów zdrowotnych warto wprowadzić do menu – również z powodu troski o dobrą kondycję jamy ustnej. Zawiera m.in.:

  • znaczną ilość witamin, związków mineralnych, aminokwasów, aktywnych enzymów, substancji o charakterze przeciwutleniającym, a także chlorofili;

  • ponad sto różnych substancji, w tym składniki mineralne, w stężeniu wyższym niż w samych ziarnach pszenicy: zawiera on znaczne ilości wapnia, fosforu, magnezu, potasu, cynku, boru i molibdenu;

  • fosforan wapnia, który wiąże wolny fluor i inne elementy śladowe, przyczyniając się do wzmocnienia szkliwa zębów i szkieletu kostnego;

  • witaminę C oraz beta karoten – niewystępujące w ziarnach jęczmienia;

  • ponad 80 enzymów, w tym tak istotne, jak: dysmutaza nadtlenkowa (SOD), peroksydaza, katalaza, oksydaza cytochromowa, fosfataza, DNazy, RNazy, dehydrogenaza jabłczanowa.

Działanie soku jest wielostronne: pobudza metabolizm, poprawia trawienie, wykazuje działanie oczyszczające, ponadto nie zawiera glutenu, jest skuteczny w leczeniu przewlekłego zapalenia jelita grubego, cukrzycy, miażdżycy, chorób nerek i okrężnicy czy niektórych typów nowotworów, oraz chorób krwi, w tym anemii – to działanie sok zawdzięcza dużej ilości chlorofili.
Źródło: „Przemysł Spożywczy”

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS