Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 14-12-2016
Trawa pszeniczna to określenie dla młodych roślin jęczmienia zwyczajnego. Sięgające 15-20 cm wysokości źdźbła są bogatym źródłem składników odżywczych oraz regulatorowych – stanowią jedno z najważniejszych odkryć dietetycznych ostatnich lat. Sok z trawy pszenicznej jest jednym z tych napojów, które ze względów zdrowotnych warto wprowadzić do menu – również z powodu troski o dobrą kondycję jamy ustnej. Zawiera m.in.:
-
znaczną ilość witamin, związków mineralnych, aminokwasów, aktywnych enzymów, substancji o charakterze przeciwutleniającym, a także chlorofili;
-
ponad sto różnych substancji, w tym składniki mineralne, w stężeniu wyższym niż w samych ziarnach pszenicy: zawiera on znaczne ilości wapnia, fosforu, magnezu, potasu, cynku, boru i molibdenu;
-
fosforan wapnia, który wiąże wolny fluor i inne elementy śladowe, przyczyniając się do wzmocnienia szkliwa zębów i szkieletu kostnego;
-
witaminę C oraz beta karoten – niewystępujące w ziarnach jęczmienia;
-
ponad 80 enzymów, w tym tak istotne, jak: dysmutaza nadtlenkowa (SOD), peroksydaza, katalaza, oksydaza cytochromowa, fosfataza, DNazy, RNazy, dehydrogenaza jabłczanowa.
Działanie soku jest wielostronne: pobudza metabolizm, poprawia trawienie, wykazuje działanie oczyszczające, ponadto nie zawiera glutenu, jest skuteczny w leczeniu przewlekłego zapalenia jelita grubego, cukrzycy, miażdżycy, chorób nerek i okrężnicy czy niektórych typów nowotworów, oraz chorób krwi, w tym anemii – to działanie sok zawdzięcza dużej ilości chlorofili.
Źródło: „Przemysł Spożywczy”