Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 26-03-2014
„Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje obniżenie o połowę dziennej porcji spożywanego cukru. Ma to pomóc w walce z otyłością i próchnicą zębów” - informuje „Gazeta Polska Codziennie” w wydaniu z dnia 8.03.2014 r.
Dieta bogata w cukier spędza sen z oczu nie tylko osobom zajmującym się leczeniem nadwagi i otyłości, ale także dentystom. Wprawdzie otyłość i nadwaga dotykają w zastraszającym tempie coraz więcej ludzi na świecie, ale próchnica wynikająca z pożywienia obfitującego w cukier – pomimo rosnącej świadomości społecznej odnośnie konieczności zachowywania należytej higieny jamy ustnej – nadal niszczy zęby. Z tego powodu konieczne staje się zwrócenie uwagi na ilość cukru, którą dziennie się spożywa i na to, po jakie produkty żywnościowe się sięga w celu zaspokojenia głodu – tym bardziej, że próchnica atakuje zęby coraz młodszych dzieci; podobnie też u coraz większej liczby małoletnich notuje się problem nadwagi i otyłości.
Źródło: „Gazeta Polska Codziennie”