Dziecko
Ankieta
- 18-06-2012
Tegoroczny sezon na truskawki można uznać za otwarty. Te pyszne owoce mogą znakomicie poprawić kondycję tkanek miękkich jamy ustnej, a w szczególności przyczynić się do zmniejszenia krwawienia z dziąseł. Zawierają bowiem dużo składników mineralnych i witaminy C, która zbawiennie wpływa na uszczelnienie naczyń krwionośnych. Witaminy tej jest w truskawkach wielokrotnie więcej niż w owocach cytrusowych. Na dziąsła korzystnie wpłynie też zawarta z truskawkach witamina PP, która wzmocni ścianki naczyń krwionośnych. Z kolei spora ilość witaminy B zabezpieczy śluzówkę jamy ustnej przed powstawaniem nadżerek i zajadów.
Amatorów truskawek, którzy jednocześnie troszczą się o zachowanie jasnego koloru swoich zębów, zapewne ucieszy fakt, że owoce te wykazują delikatne właściwości wybielające. Dlatego warto potraktować truskawkami szkliwo o nieco przygaszonym odcieniu, aby nadać mu świeżego wyglądu. Nie należy jednak zaraz po spożyciu owoców myć zębów. Truskawki – jak każde inne owoce – zwierają kwasy, które mogą rozpuszczać mineralną warstwę zębów. Po spożyciu truskawek należy przepłukać jamę ustną czystą, niegazowaną wodą i dopiero po godzinie wyszczotkować zęby, starannie usuwając przy tym wszystkie pozostałości po truskawkowej uczcie z zakamarków jamy ustnej.
Osoby o odsłoniętych szyjkach zębowych oraz cierpiące na nadwrażliwość zębów mogą podczas jedzenia truskawek odczuwać dyskomfort. Podrażnienie wywołują kwaśne składniki owoców oraz maleńkie pestki.
Źródło: „Polska Głos Wielkopolski”