Dziecko
Ankieta
- 05-10-2011
W świetle najnowszych wyników badań, wykonanych przez Brytyjczyków, którzy analizowali picie herbaty w latach 1990-2004, a opublikowanych w czasopiśmie „European Journal of Clinical Nutrition“, herbata może przynieść organizmowi (ze szczególnym uwzględnieniem uzębienia) spore korzyści. A jeszcze kilkadziesiąt lat temu, w połowie XX wieku, herbatę podejrzewano o zły wpływ na organizm. Przypisywano jej podwyższanie ciśnienia, przebarwienia zębów oraz odwadnianie organizmu, nazywane czasem wysuszaniem ustroju od środka. Z czasem potwierdziło się tylko jedno: tworzenie brzydkiego nalotu na zębach, ale to tylko w sytuacji, w której pije się spore ilości mocnej, czarnej herbaty. Przebarwienia te są jednak zmianami powierzchniowymi, dlatego łatwo można je usunąć, stosując np. specjalne pasty do zębów lub też poddając się zabiegowi profesjonalnego oczyszczania zębów w gabinecie stomatologicznym.
Badania Brytyjczyków wykazały, że do zalet herbaty zaliczyć należy:
-
zawartość sporej ilości polifenoli – to związki bezcenne dla zdrowia i profilaktyki, dzięki nim istnieje dużo niższe prawdopodobieństwo, że rozwinie się nowotwór; szczególnie bogata w polifenole jest herbata zielona;
-
nawadnianie organizmu – dzięki zachowaniu właściwego uwodnienia tkanek są one mniej narażone na uszkodzenia i pęknięcia (dotyczy to m.in. błon śluzowych jamy ustnej); zachowana zostaje też właściwa konsystencja śliny, co z kolej pozytywnie wpływa na jej zdolności oczyszczające;
-
zapobieganie próchnicy – herbata zawiera fluor wzmacniający szkliwo; zauważono, że osoby, które piją jej sporo, mają zdrowsze zęby;
-
spowalnianie procesów starzenia dzięki zawartości silnych antyutleniaczy.
Źródło: „Dziennik Polski”