Dziecko
Ankieta
- 03-01-2024
Próchnica zębów pozostaje jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych dzieci w skali globalnej. W 2017 roku dotknęła 621 milionów dzieci na całym świecie. Szacuje się też, że znaczny procent całkowitych globalnych wydatków finansowych stanowią koszty bezpośrednio związane z próchnicą zębów i jej skutkami.
Badania potwierdzają, że występowanie próchnicy zębów różni się między poszczególnymi grupami populacyjnymi i wewnątrz tych grup, jeśli wziąć pod uwagę kraje rozwijające się i rozwinięte. Częstość występowania próchnicy wiązana jest między innymi ze statusem społeczno-ekonomicznym, przy czym powiązanie to bywa różnorodne. W niektórych krajach obserwuje się bowiem większą częstość występowania próchnicy wśród dzieci z grup o niższym statusie społeczno-ekonomicznym, natomiast w innych krajach notuje się sytuację odwrotną – większą częstość występowania chorych zębów u dzieci z grup o wyższym statusie społeczno-ekonomicznym, co spowodowane jest większym spożyciem węglowodanów łatwo ulegających fermentacji.
Próchnica zębów pozostaje jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych dzieci w skali globalnej. W 2017 roku dotknęła 621 milionów dzieci na całym świecie. Szacuje się też, że znaczny procent całkowitych globalnych wydatków finansowych stanowią koszty bezpośrednio związane z próchnicą zębów i jej skutkami.
Badania potwierdzają, że występowanie próchnicy zębów różni się między poszczególnymi grupami populacyjnymi i wewnątrz tych grup, jeśli wziąć pod uwagę kraje rozwijające się i rozwinięte. Częstość występowania próchnicy wiązana jest między innymi ze statusem społeczno-ekonomicznym, przy czym powiązanie to bywa różnorodne. W niektórych krajach obserwuje się bowiem większą częstość występowania próchnicy wśród dzieci z grup o niższym statusie społeczno-ekonomicznym, natomiast w innych krajach notuje się sytuację odwrotną – większą częstość występowania chorych zębów u dzieci z grup o wyższym statusie społeczno-ekonomicznym, co spowodowane jest większym spożyciem węglowodanów łatwo ulegających fermentacji.