Dziecko
Ankieta
Odkładaniu się osadu bakteryjnego w jamie ustnej sprzyjają:
-
dieta – struktury jamy ustnej częściej będą narażone na pokrycie resztkami pochodzącymi z pokarmów bogatych w cukier i węglowodany, miękkich, ciągnących, klejących;
-
etap wyrzynania się zębów – im mniej wysuniętej ponad dziąsło korony zęba, tym więcej resztek pokarmowych i bakterii osiada na tkankach miękkich;
-
ubytki zębowe – zagłębienia i szczeliny to idealne nisze, w których mogą zbierać się bakterie;
-
zaburzenia mineralizacji – szkliwo właściwie zmineralizowane jest gładkie; chropowatości i nierówności sprzyjają odkładaniu się nalotu, miejsca te mogą szybko zasiedlać bakterie;
-
niestarannie wykonane i niedokładnie wypolerowane wypełnienia stomatologiczne, noszenie aparatu ortodontycznego – bruzdy, chropowatości i szczeliny stają się rezerwuarami resztek organicznych;
-
wady zgryzu – nieprawidłowo ustawione zęby trudno doczyścić.
Źródło: Opracowanie własne