Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 15-05-2009
Dieta obfitująca w kwaśne napoje i pokarmy powoduje erozję twardych struktur zębów. Kwasy pochodzące z pokarmów i napojów wpływają na szkliwo silniej niż kwasy powstające wskutek działania bakterii próchnicotwórczych. Szkodliwe działanie diety bogatej w kwaśne produkty manifestuje się rozpuszczaniem pryzmatów szkliwa – podstawowych struktur mineralnych tworzących zwartą i twardą powierzchnię zęba.
Na szkodliwe działanie kwasów z żywności szczególnie narażone są dzieci i młodzież, ponieważ szkliwo zębów z niezakończonym rozwojem i młodych jest bardziej porowate i mniej kwasoodporne. Niestety, to młodzi ludzie zazwyczaj wypijają najwięcej kwaśnych napojów – głównie gazowanych, które działają szczególnie niekorzystnie na strukturę szkliwa. Dzieci przepadają też za kwaśnymi cukierkami i żelkami.
Jak silny jest wpływ kwasów na szkliwo zębów, pokazują obrazy mikroskopowe. Szkliwo niepoddane działaniu kwasów jest gładkie i ma uporządkowaną strukturę. Traktowanie szkliwa kwasem pochodzącym z gazowanego napoju powoduje, że regularna struktura zanika a powierzchnia mineralnej warstwy zęba wygląda jak pole pełne kraterów. Tak uszkodzona powierzchnia szkliwa, pełna zakamarków i zagłębień, staje się idealnym miejscem osadzania nalotu zębowego i schronem zasiedlanym przez mikroorganizmy żyjące w jamie ustnej.
W walce z kwasami mamy silnego sprzymierzeńca – to ślina, która neutralizuje działanie szkodliwych związków i znacznie zmniejsza destrukcję powierzchni szkliwa. By jej działanie było skuteczne, powinna stale omywać wnętrze jamy ustnej. Obrazy mikroskopowe są dowodem na to, iż szkliwo poddane jedynie działaniu kwasów, szybko niszczeje. Jeśli zęby po spożyciu kwaśnego produktu omywa ślina, skala zniszczeń szkliwa jest znacznie mniejsza: powierzchnia pozostaje bardziej równa, a wgłębienia i nierówności są dużo płytsze.
Sama ślina nie zabezpieczy całkowicie szkliwa przed działaniem kwasów. Możemy pomóc sobie sami poprzez unikanie picia i jedzenia silnie kwaśnych produktów (szczególnie gazowanych napojów) oraz przepłukiwane wnętrza ust czystą wodą po spożyciu wyrobu, który mógłby spowodować erozję szkliwa.
Źródło: „Nowa Stomatologia”