Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Zmysłowa śluzówka jamy ustnej
  • 22-06-2023
 

 

 

 

 

 

Jedną z funkcji śluzówki jamy ustnej jest odbieranie bodźców zmysłowych. Aparat zmysłowy błony śluzowej jamy ustnej jest bardzo rozbudowany i złożony, dzięki czemu oprócz smaku, dotyku, bodźców termicznych, błona ta odbiera również ból, a nawet – co potwierdzają wyniki badań – również zapach.

Bodźce smakowe odbierane są przez kubki smakowe, które zlokalizowane są na języku, w nabłonku gardła, nagłośni i górnej części przełyku, a także na podniebieniu. W kubkach smakowych znajduje się narząd smaku z komórkami odbierającymi smaki: słodki, słony, kwaśny, ostry, umami (mięsny). Najsilniej smak słodkiego napoju odczuwa się na końcu języka, napoju kwaśnego – po bokach języka, a gorzkiego – u nasady języka.

Ból, wrażenia termiczne i dotyk odbierane są przez swoiste dla tych bodźców receptory. Temperatura poniżej 0 stopni Celsjusza i powyżej 70 stopni Celsjusza powodują powstanie impulsów nerwowych, które odbieramy już jako nieprzyjemne odczucia. To dlatego gryzienie lodów (a nie ich powolne spożywanie) bądź konsumowanie bardzo ciepłej potrawy powoduje fizyczny dyskomfort w jamie ustnej. Warto pamiętać, że w tym drugim przypadku mogą pojawić się również oparzenia gorącym pokarmem, natomiast gryzienie lodów może doprowadzić do pęknięcia szkliwa.


 

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS