Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 15-02-2023
Dieta należy do najpowszechniejszych czynników ryzyka rozwoju próchnicy w każdym wieku. Dotyczy to także osób starszych. Warto pamiętać, że nawyki i warunki panujące w jamie ustnej, mające wpływ na rozdrabnianie pokarmów i żucie, zmieniają się wraz z wiekiem. Dlatego nawet, jeśli seniorzy pozostają pacjentami samodzielnymi, obserwuje się u nich spadek zmniejszenia wydajności żucia i zmiany w odczuciach smakowych, co powoduje, że osoba starsza zaczyna wybierać określone rodzaje żywności.
Wskutek osłabienia mięśni żucia pojawiają się trudności z rozdrabnianiem włóknistych lub twardych pokarmów. Ponadto, o ile zachowane zostaje dobre odpieranie słodkich smaków, to stopniowo zmniejsza się intensywność odbierania smaków słonych. Powoduje to, że seniorzy wybierają produkty żywnościowe miękkie, łatwiejsze do przeżucia, lepkie oraz dla nich smaczniejsze, co z reguły oznacza wzbogacenie diety w żywność bogatą w węglowodany – niestety, sprzyja to próchnicy zębów. Na rozwój próchnicy u osoby starszej ma wpływ również zmiana częstotliwości spożywania pokarmu. Seniorzy częściej w ciągu dnia spożywają rozmaite przekąski, co podnosi ryzyko próchnicy bardziej niż spożywanie słodkich pokarmów ale rzadziej.