Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 09-09-2021
Macierz zewnątrzkomórkowa to mieszanina różnych składników, które znajdują się poza wnętrzem komórek. Obecnie wiemy, że macierz międzykomórkowa jest krytycznym składnikiem, od którego zależą istnienie i struktura biofilmu, w tym biofilmu, który wytwarzany jest na powierzchni szkliwa zębów czy śluzówki jamy ustnej. Jej głównymi składnikami są węglowodany, kwasy nukleinowe, białka i lipidy, które często są zorganizowane w kompleksy wielkocząsteczkowe i warunkują wiązanie z powierzchniami komórek drobnoustrojów znajdujących się w biofilmie. Macierz międzykomórkowa jest zatem medium, które utrzymuje biofilm w ścisłym związku z tkankami organizmu i ułatwia interakcje między drobnoustrojami tworzącymi biofilm a gospodarzem, czyli np. człowiekiem. Interakcje te mogą służyć zdrowiu jamy ustnej, bądź prowadzić do rozwoju nieprawidłowości, takich jak próchnica zębów czy choroby przyzębia. Ponieważ rola macierzy zewnątrzkomórkowej jest tak istotna, dlatego strategia kontrolowania odpowiednich parametrów tej struktury ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowia jamy ustnej.