Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 14-05-2021
Decydując się na zrzucenie kilku kilogramów, należy do realizacji zadania podejść w sposób przemyślany, ponieważ zbyt drastyczne lub nieprawidłowe odchudzanie się może doprowadzić nie tylko do redukcji masy ciała, ale także do spadku odporności śluzówki jamy ustnej i pogorszenia zdrowia zębów oraz przyzębia.
Gwałtowne zmiany w diecie i drastyczne ograniczenia mogą doprowadzić do licznych niedoborów składników odżywczych, mineralnych i witaminowych. Tymczasem zarówno zęby, jak i kości, mięśnie i błona śluzowa jamy ustnej potrzebują dobrze zbilansowanej diety, aby prawidłowo funkcjonować i chronić się przed działaniem czynników chorobotwórczych.
Trzeba więc dbać, aby w redukcyjnym menu znalazły się składniki dostarczające:
-
wapnia i magnezu – istotnych dla kości przyzębia oraz mineralnej warstwy zębów;
-
witamin A, D, K, C, E, B – ważnych dla zdrowia śluzówki jamy ustnej oraz wchłaniania wapnia i magnezu.
Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, które dostarczają wielu minerałów i witamin, a także w NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ dzięki nim zachowane zostają prawidłowe właściwości błon biologicznych, a przez to – sprawne funkcjonowanie miękkich tkanek jamy ustnej i – pośrednio – zdrowie zębów i kości przyzębia.