Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia

- 23-03-2021
O witaminie K w kontekście zdrowia przyzębia mówi się bardzo rzadko. Może dlatego, że standardowa dieta dostarcza odpowiedniej ilości tej witaminy dla zdrowego człowieka – z tej przyczyny niedobór tej witaminy jest bardzo rzadki. Deficyt witaminy K może jednak wystąpić u osób, które zostały poddane długotrwałej terapii antybiotykowej lub mają zaburzenia trawienia.
Warto wiedzieć, że pod nazwą witamina K ukrywa się grupa witamin; wszystkie one są potrzebne do syntezy białek biorących udział w powstawaniu czynników krzepnięcia krwi. Z tego powodu niedostatek witaminy K może prowadzić do krwawienia z dziąseł, ale mogą też pojawić się zakłócenia w tworzeniu ważnych białek biorących udział w metabolizmie kości, co ostatecznie może doprowadzić do osłabienia kostnego rusztowania przyzębia.
Najlepszym spożywczym źródłem witaminy K 1 są warzywa – jarmuż, szpinak, kapusta włoska. Z kolei witamina K2 wytwarzana jest w jelitach przez żyjące tam bakterie – dlatego właśnie w wyniku długotrwałej antybiotykoterapii może dojść do obniżenia ilości tej witaminy w organizmie i wystąpienia krwawień z dziąseł po leczeniu. Jeśli mikrobiom jelitowy funkcjonuje prawidłowo, niedobory tej witaminy są bardzo rzadkie.