Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 30-06-2020
Według naukowców z Uniwersytetu Ben-Guriona w Izraelu i Uniwersytetu Chengdu w Chinach probiotyk, który pochodzi z chińskich kiszonek, może zapobiegać ubytkom próchnicowym. Badacze poddali ocenie 54 różne szczepy Lactobacillus, które wyizolowane zostały z 14 rodzajów kiszonek wytwarzanych w prowincji Syczuan w Chinach. Odkryli, że szczep Lactobacillus plantarum k41, który został znaleziony w kiszonkach, aż o 98,4% zredukował występowanie bakterii Streptococcus mutans – największego wroga zdrowia zębów, powszechnie występującego w płytce nazębnej w ludzkiej jamie ustnej.
Szczep L. plantarum k41, wyjątkowy w swojej skuteczności zwalczania S.mutans, nie tylko znacznie zmniejszył częstość występowania i nasilenie ubytków, a także był wysoce tolerancyjny dla kwasów i soli, co dodatkowo poprawia jego użyteczność do potencjalnego zastosowania w trudnych warunkach jamy ustnej.
Naukowcy ocenili, że szczep może mieć również potencjalną wartość handlową, jeżeli zostanie dodany do produktów mlecznych.