Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Właściwości lecznicze miąższu z dyni
  • 31-10-2019
 

 

 

 

Halloween. Wiele osób kupuje na ten czas dynie i wystawia je w swoim ogródku. Bo dynia to główny symbol święta uznawanego za dzień celebracji magii i czarownic.

Co jednak zrobić z miąższem usuniętym z wielkiej pomarańczowej kuli, która ma być oryginalną ozdobą ogrodu? Często trafia on do kompostownika lub na śmietnik. Szkoda, bo miąższ dyni ma sporo cennych dla zdrowia właściwości. Także dla zdrowia jamy ustnej, gdyż zawiera sporą ilość witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne, tym samym zapobiegając krwawieniu dziąseł i tworzeniu się rozmaitych bolesnych zmian w obrębie jamy ustnej. Miąższ z dyni zawiera również dużo witaminy A, dzięki której śluzówka jamy ustnej utrzymana jest w dobrej kondycji. Wskutek tego mamy zdrowsze przyzębie.

W miąższu skrywają się też wapń i fosfor. Ten pierwszy pełni istotną rolę w tworzeniu się struktur kostnych — odpowiada za ich wytrzymałość i zdrowie. Zapobiega także osteoporozie, która prowadzi do osłabienia zębów. Z kolei fosfor jest niezbędny dla zapewnienia prawidłowego działania wapnia.

 

Szkoda wyrzucać skarb, jakim jest miąższ dyni, na śmietnik. Można przygotować zeń ciasteczka dyniowe lub zupę. I podać w Halloween – na zdrowie!

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS