Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 26-03-2016
Kiedy po zjedzeniu wielkiej porcji wielkanocnej jajecznicy ogarnie cię błogostan wynikający z odpowiedniego wypełnienia żołądka odpowiednio smacznym jedzeniem, skieruj na chwilę myśli ku cudowi Natury, jakim jest jajko. Powstało ono, aby... No, właśnie: jeśli myślisz, że jajka pojawiły się tylko po to, aby niektóre gromady zwierząt mogły się rozmnażać, to jesteś w błędzie. Zapewnienie przetrwania taksonomicznej gromadzie ze świata fauny było głównym celem do czasu, gdy na planecie Ziemia pojawił się człowiek. Ten gatunek wykazał się (i wykazuje nadal) niezwykłą pomysłowością w wykorzystywaniu jajek do rożnych celów. Oto kilka przykładów, do czego człowiek stosował i nadal pożytkuje jajka.
-
Okazywanie dezaprobaty, czyli rzucanie jajkami do celu – zazwyczaj ruchomego i najczęściej pełniącego publiczne funkcje. Obowiązuje tu zasada, że im lepszy efekt chce się osiągnąć, tym bardziej stare jaja wykorzystuje się do obrzucania.
-
Afrodyzjak – starożytni wierzyli, że kto jaj zjada moc, tego nie opuszcza moc lędźwi. Współcześni mieszkańcy świata do tej pory po erotycznych uniesieniach odczuwają chęć zjedzenia... jajecznicy.
-
Kosmetyka – białko ma właściwości ściągające (dlatego świetnie nadaje się na maseczki do skóry tłustej), a żółtko znakomicie odżywia. Masz problemy z wypryskami na cerze? Zrób sobie maseczkę z jajka. Egipcjanki i Greczynki już 3 tysiące lat przed naszą erą używały tego kosmetyku – z racji tego, że wykorzystywały jaja strusia, istnieje duże prawdopodobieństwo, iż na upiększający seans spraszane były wszystkie sąsiadki z okolicy.
-
Dodatek do trunków i używek – tu możliwości zastosowania jajek jest wiele, np. ajerkoniak, czyli jajka w aksamitnym miksie z alkoholem, kawa z pierzynką z kogla-mogla lub mieszanka herbaty z jajkiem ubitym z cukrem na puch.
-
Nawóz i suplement diety – czyli skorupkowe zasilanie kwiatków doniczkowych i – także skorupkowe – wzmacnianie szkliwa zębów i tkanek kości.
-
Regeneracyjna pasta do butów i skórzanych kurtek – zastosowanie w tej materii znajduje białko. Potrzebujesz mieć buty wypucowane na wysoki połysk? Posmaruj je surowym białkiem.
-
Klej – białko sklei materiały tak samo mocno, jak klej uniwersalny. Nie zastąpi słynnego Super Glue, ale można nim skleić papier czy folię aluminiową.
-
Odstraszacze ślimaków i kotów w ogródku – te pierwsze nie potrafią wapiennych skorupek chrupać, a te drugie – nie lubią stąpać po ostrych odłamkach.
-
Udrażniacze do rur – podobno drobno pokruszone skorupki wrzucone do kanalizacji sprawią, że woda będzie płynąć poprzez rury swobodnie.
-
Eko-myjki – jeśli dobrze rozdrobnisz skorupki, możesz użyć ich w zastępstwie druciaków wykorzystywanych do mycia przypalonych garnków.
Wesołego Wielkanocnego świętowania – z jajkiem – życzy PortalDentystyczny.pl!