Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia

- 09-08-2013
Pokarm nie smakuje nam jak dawniej i używać musimy więcej przypraw? A może dobrze znane nam smaki dość gwałtownie zmieniły się? To dysgeusja, czyli zaburzenie smaku. W przywracaniu prawidłowej funkcjonalności zmysłu smaku konieczne jest znalezienie przyczyny. Pierwszymi przyczynami, które powinniśmy wyeliminować z kręgu podejrzanych, są choroby jamy ustnej oraz palenie papierosów. Czeka nas zatem wizyta kontrolna u dentysty. Jeśli mamy zdrowe zęby, ale smak jest zaburzony, trzeba przeanalizować swoją dietę. Może się bowiem okazać, że przyczyna tego stanu rzeczy jest dość prozaiczna: nieodpowiednie odżywianie się i dieta uboga w składniki mineralne oraz witaminy.
Warto przyjrzeć się też swojemu stanowi psychicznemu: jeśli nie jest dobry lub wykryto depresję, prawdopodobnie to jest przyczyna tego, że pokarm smakuje inaczej. Warto pamiętać, że zaburzenia smaku mogą pojawiać się w wyniku chorób ogólnoustrojowych, związanych z przemianami metabolicznymi: w cukrzycy czy w chorobach tarczycy. Powodem zaburzeń smaku może też być nowotwór rozwijający się w mózgu lub uraz głowy. Zaburzenia smaku mogą być wynikiem stosowania leków lub pojawić się po operacji krtani.
Warto pamiętać, że dysgeusję może spowodować nawet błahe przeziębienie czy kilkugodzinna gorączka. Po wyleczeniu infekcji smak powinien zacząć działać prawidłowo.
Źródło: Opracowanie własne