Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia

- 13-03-2013
Pokarm, który dostarczamy organizmowi podczas śniadania, nie stanowi tylko bazy energetycznej. Śniadanie to posiłek, który śmiało można nazwać bazą zdrowia zębów. Powinno zatem dostarczać niezbędnych dla ich dobrej kondycji składników odżywczych oraz witamin. „Jeżeli nadal wierzymy w zbawienną moc płatków śniadaniowych z kolorowymi i słodkimi dodatkami lub kuleczkami, to jesteśmy w błędzie. Do zdrowego jedzenia mają się one tak samo jak ciastka i bułki z dżemem” - czytamy w „Dzienniku Łódzkim”. Słodycze na śniadanie to nie jest dobry pomysł: raz, że z ich powodu rozwija się na zębach próchnica, a dwa – ilość składników pokarmowych, jakie są w nich zawarte, na pewno nie wystarcza na pokrycie zapotrzebowania ustroju. Warto zrezygnować ze słodkich śniadań także z uwagi na dzieci – biorą one przykład z dorosłych. Jeśli wyniosą z domu nawyk zjadania wartościowych śniadań, będą kontynuować tę zdrową tradycję również w samodzielnym życiu.
Bardzo dobrym wyborem na śniadanie zdrowe dla zębów jest muesli – pod warunkiem, że przygotujemy je sami lub kupimy gotową mieszankę bez dodatku cukru, syropu czy miodu; zjemy z dodatkiem mleka lub jogurtu, a po posiłku koniecznie umyjemy zęby. Płatki, szczególnie te, które przygotowywane są z ziarna mało oczyszczonego, dostarczą cennych naturalnych witamin i mikroelementów potrzebnych do zachowania zdrowia zębów i tkanek przyzębia. Razem z jogurtem lub mlekiem wprowadzamy do organizmu wapń wzmacniający szkliwo i kości szczęk. Jeśli na śniadanie wolimy kanapki, wybierzmy chleb razowy lub z ziarnami, sery oraz warzywa i owoce. Sery żółte i twarożek są szczególnie cenne dla dzieci – to skarbnice wapnia. Pokoleniu, które znajduje się w wieku rozwojowym, koniecznie do kanapek dołączajmy warzywa, a w ramach drugiego śniadania przygotowujmy chrupiące owoce, marchewkę czy kalarepkę i pełnowartościowe kanapki.
Zamiast czarnej herbaty pijmy zieloną lub niesłodzone herbatki owocowe czy ziołowe. Z nadużywania czarnej herbaty lub kawy powstaje na zębach nalot, który skutecznie przygasza piękny kolor szkliwa. Zielona lub owocowa herbata jest bogata w wiele witamin i minerałów oraz zawiera składniki o działaniu chroniącym przed nowotworami i niszczącym chorobotwórcze drobnoustroje.
Źródło: „Polska Dziennik Łódzki”