Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Po użyciu należy dokładnie szczoteczkę opłukać i wysuszyć. Dzięki temu włosie powraca do właściwej pozycji i dłużej zachowuje prawidłową sprężystość, a prawdopodobieństwo osiadania bakterii jest mniejsze.
Szczoteczkę przechowuje się w specjalnym pudełeczku (szczególnie w podróży) lub w kubeczku w pozycji stojącej włosiem do góry. Ważne jest, aby szczoteczki przechowywane w jednym miejscu nie stykały się, gdyż w przeciwnym razie bakterie mogą przechodzić z jednej na drugą. Pomocny może tu być uchwyt z dziurkami na których wiesza się szczoteczki.
Szczoteczkę należy wymieniać co 2–3 miesiące, gdy włókna przestają być sprężyste i rozchylają się na boki. Jest to sprawa indywidualna, zależna od czasu używania, siły nacisku i rodzaju włosia. Nową szczoteczkę należy także kupić po przejściu choroby zakaźnej lub infekcji.
Kupując szczoteczkę trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na jej kształt i wielkość.
Należy również wziąć pod uwagę stan uzębienia i przyzębia, a także zręczność i metodę, którą się szczotkuje zęby. Warto więc poprosić stomatologa o pomoc w wyborze szczoteczki.
Przy kupowaniu należy pamiętać, aby szczoteczka była szczelnie i higienicznie zapakowana.
Przed rozpoczęciem używania należy ją zdezynfekować. Odkażanie jest również zalecane okresowo, już podczas używania. W ten sposób likwiduje się bakterie, które mogą osiadać na szczoteczce i potem być przenoszone do jamy ustnej.
Sposoby dezynfekcji:
- sparzenie wrzątkiem,
- moczenie w środkach bakteriobójczych,
- pozostawienie na kilkanaście minut w 3% wodzie utlenionej.
Najprościej jednak jest kupić szczoteczkę z antybakteryjną ochroną.
Źródło: Opracowanie własne