Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia

Czekolada
Czekolada – choć wszyscy przekonują, że powoduje próchnicę, to prawda jest nieco inna. Japończycy odkryli, że czekolada posiada składniki ... hamujące rozwój tej wyniszczającej zęby choroby. Zawiera bowiem garbniki, które działają bakteriobójczo i bakteriostatycznie; dostarcza też sporej dawki magnezu - składnika budulcowego zębów. Idealnym rozwiązaniem jest zajadanie się gorzką czekoladą - ze wszystkich odmian tego smakołyku posiada najwięcej garbników i magnezu, a przy okazji najmniej cukru, który powoduje próchnicę.
Źródło: Opracowanie własne
Inne wiadomosci w kategorii
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.