Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Ocet jabłkowy – bardzo dobrze wpływa na zdrowie i aseptyczność jamy ustnej. Wzmacnia zęby, przeciwdziała osadzaniu się kamienia nazębnego, działa przeciwpróchniczo, zapobiega chorobom przyzębia i krwawieniom z dziąseł. Dzięki właściwościom odkażającym likwiduje bakterie bytujące w jamie ustnej i odświeża oddech. Płukanka pomocna w rozmiękczaniu kamienia nazębnego i polepszaniu kondycji zębów: dwie łyżki octu jabłkowego rozcieńczyć w szklance ciepłej, przegotowanej wody. Płukać dwa razy dziennie.
Ocet jabłkowy można kupić w sklepach lub zrobić samemu: do dużego słoja wrzucić umyte jabłka ze skórką i gniazdami nasiennymi, pokrojone w kawałki; zalać przegotowaną, osłodzoną wodą (łyżka cukru na szklankę wody), dodać 12 dag drożdży i kromkę razowego chleba. Przykryć płótnem i trzymać w ciepłym miejscu przez 10 dni, kilkakrotnie w ciągu każdego dnia mieszając. Potem przecedzić i dodać 10 dag miodu lub łyżkę cukru na litr płynu i odstawić na 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Przecedzić, rozlać do szczelnie zamykanych butelek i trzymać w lodówce. Zużyć w ciągu kilku tygodni.
Źródło: Opracowanie własne