Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentCoś na ząb

Zjadaj skorupki jaj
 

 

 

 

 

 

Niemieccy i węgierscy uczeni, którzy przez 15 lat badali skorupki jajek, doszli do wniosku, że są one najzdrowszym źródłem wysoce przyswajalnego wapnia i innych mikroelementów. Wapń jest przyswajany ze skorupek w 90 procentach. W skorupce znaleziono także takie minerały jak fosfor, fluor, siarkę krzem magnez. Okazało się, że skład mineralny skorupek jest bardzo zbliżony do składu tkanki kostnej. Skorupki jaj wzmacniają również kości przyzębia, a tym samym zapobiegają osłabieniu tkanki kostnej np. przy paradontozie. Znakomite efekty dają też w leczeniu osteoporozy.

Skorupki należy trzymać we wrzątku przez 5 minut, potem wysuszyć, drobno zmielić i dodawać do kasz, twarogów i innych potraw.

Źródło: „Fakty i Mity”

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS