Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Zjadaj skorupki jaj
Niemieccy i węgierscy uczeni, którzy przez 15 lat badali skorupki jajek, doszli do wniosku, że są one najzdrowszym źródłem wysoce przyswajalnego wapnia i innych mikroelementów. Wapń jest przyswajany ze skorupek w 90 procentach. W skorupce znaleziono także takie minerały jak fosfor, fluor, siarkę krzem magnez. Okazało się, że skład mineralny skorupek jest bardzo zbliżony do składu tkanki kostnej. Skorupki jaj wzmacniają również kości przyzębia, a tym samym zapobiegają osłabieniu tkanki kostnej np. przy paradontozie. Znakomite efekty dają też w leczeniu osteoporozy.
Skorupki należy trzymać we wrzątku przez 5 minut, potem wysuszyć, drobno zmielić i dodawać do kasz, twarogów i innych potraw.
Źródło: „Fakty i Mity”
Inne wiadomosci w kategorii
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.