Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
Praca recenzowana
Z Poradni Stomatologicznej w Baranowie Kierownik: lek. stom. Bożena Jedynak
Z Zakładu Ortodoncji Akademii Medycznej w Białymstoku Kierownik: dr n. med. Izabela Szarmach
Z Zakładu Protetyki Stomatologicznej Akademii Medycznej w Białymstoku Kierownik: dr hab. Maria Gołebiewska
Z Zakładu Stomatologii Zachowawczej i Chorób Przyzebia Akademii Medycznej w Białymstoku Kierownik: prof. dr hab. Wanda Stokowska
Streszczenie
Celem pracy było określenie wpływu aktywności lizozymu zawartego w ślinie na zaawansowanie procesu próchnicowego u dzieci. Badania wykazały ujemną korelacje miedzy aktywnością lizozymu a intensywnością próchnicy. Zależność ta była bardziej zaznaczona w stosunku do czynnych ognisk próchnicowych Pz niż w stosunku do intensywności próchnicy wyrażonej wskaźnikiem PUWz
Ślina wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne dzięki zawartym w niej składnikom biorącym udział w odporności swoistej (przeciwciała) i nieswoistej (lizozym, peroksydaza, laktoferyna, interferon) (1). Immunoglobuliny są białkami odpornościowymi śliny biorącymi udział w kontrolowaniu naturalnego środowiska jamy ustnej, zwiększającymi jej odporność na zakażenia. W mechanizmach obronnych śliny największe znaczenie ma SIgA (2), która jest głównym nosicielem odporności w wydzielinach i na powierzchni błon śluzowych. Immunoglobulina A ma działanie przeciwpróchnicowe, gdyż powoduje aglutynacje paciorkowców i zapobiega ich kolonizacji na zębach (3). Chroni wiec przed rozsiewem mikroorganizmów w jamie ustnej.
Zobacz pełną treść artykułu >>