Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzMagazyn Stomatologiczny

Intensywność próchnicy a aktywność lizozymu w ślinie mieszanej u dzieci
 

 

 

 

 

Intensywność próchnicy a aktywność lizozymu w ślinie mieszanej u dzieci

 

 


 

Bożena Jedynak, Piotr Buczko, Dorota Cylwik, Wanda Stokowska


 
Praca recenzowana

Z Poradni Stomatologicznej w Baranowie Kierownik: lek. stom. Bożena Jedynak
Z Zakładu Ortodoncji Akademii Medycznej w Białymstoku Kierownik: dr n. med. Izabela Szarmach
Z Zakładu Protetyki Stomatologicznej Akademii Medycznej w Białymstoku Kierownik: dr hab. Maria Gołebiewska
Z Zakładu Stomatologii Zachowawczej i Chorób Przyzebia Akademii Medycznej w Białymstoku Kierownik: prof. dr hab. Wanda Stokowska




Streszczenie

Celem pracy było określenie wpływu aktywności lizozymu zawartego w ślinie na zaawansowanie procesu próchnicowego u dzieci. Badania wykazały ujemną korelacje miedzy aktywnością lizozymu a intensywnością próchnicy. Zależność ta była bardziej zaznaczona w stosunku do czynnych ognisk próchnicowych Pz niż w stosunku do intensywności próchnicy wyrażonej wskaźnikiem PUWz




Ślina wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne dzięki zawartym w niej składnikom biorącym udział w odporności swoistej (przeciwciała) i nieswoistej (lizozym, peroksydaza, laktoferyna, interferon) (1). Immunoglobuliny są białkami odpornościowymi śliny biorącymi udział w kontrolowaniu naturalnego środowiska jamy ustnej, zwiększającymi jej odporność na zakażenia. W mechanizmach obronnych śliny największe znaczenie ma SIgA (2), która jest głównym nosicielem odporności w wydzielinach i na powierzchni błon śluzowych. Immunoglobulina A ma działanie przeciwpróchnicowe, gdyż powoduje aglutynacje paciorkowców i zapobiega ich kolonizacji na zębach (3). Chroni wiec przed rozsiewem mikroorganizmów w jamie ustnej.

Zobacz pełną treść artykułu >>
 
 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS