Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 14-02-2017
Wyniki najnowszej edycji raportu "Action on Sugar" przygotowanego przez działającą w Wielkiej Brytanii Fundację Zdrowia Jamy Ustnej są szokujące: ważąca 30 g porcja płatków śniadaniowych, szczególnie tych, które są produkowane z myślą o dzieciach, może zawierać aż ok. 1/3 dziennej porcji cukru zalecanej malcom w wieku kilku lat. Konkretnie 3 łyżeczki z zalecanych 5.
Fundacja wskazuje na konieczność jak najszybszego obniżania przez wytwórców płatków ilości cukru w tych produktach. Wskazuje przy tym na sukces wprowadzonego jakiś czas temu autorskiego programu, dzięki któremu udało się znacząco zmniejszyć ilość soli dodawanej do żywności wytwarzanej na skalę masową.
Dr Nigel Carter, CEO Fundacji oświadczył, że przywoływany raport otwiera oczy na fakt, że zbyt wiele osób dzień zaczyna od wysokiej dawki cukru spożywanego wraz z modnymi produktami. Spora doza cukru w pożywieniu to większe ryzyko nadwagi i otyłości oraz chorób jamy ustnej z próchnicą na czele. Ta ostatnia jest na Wyspach ogromnym problemem. Tylko w zeszłym roku aż u 40 tys. dzieci konieczne było przeprowadzenie poważnych zabiegów stomatologicznych w postaci ekstrakcji zębów pod narkozą. Dr N. Carter wezwał wszystkich do pogłębienia wiedzy o tym, ile faktycznie cukru jest w spożywanych na co dzień produktach. Zaapelował też do sięgania po zdrowe alternatywy: bezcukrowe płatki, kasze, tosty, jajka lub owoce.
Źródło: Oral Health Foundation