Dziecko
Ankieta
- 19-04-2025
Wielkanoc kojarzy się z piękną wiosną, ale również i podarkami, które przynosi tradycyjnie Zajączek. Wśród nich są słodycze, między innymi czekoladowe jajka, które są też pełne cukru – najlepszej pożywki dla bakterii próchnicotwórczych na czele ze Streptococcus mutans. Bakterie patogenne metabolizują cukry do kwasów, które z kolei osłabiają szkliwo i powodują powstanie ubytków. Nawet jedno czekoladowe jajko bądź inne łakocie dostarczają bakteriom powodującym próchnicę bardzo dużo energetycznej pożywki.
Pozwólmy dzieciom łasuchować, ale pilnujmy również, aby po każdej przekąsce przynajmniej przepłukały jamę ustną czystą wodą. Kluczem do zachowania zdrowia dziecięcych zębów, szczególnie w czasie Wielkanocy, jest ich szczotkowanie po jedzeniu, a szczególnie po skonsumowaniu słodyczy. Pamiętajmy też, że zdrowiej, aby dziecko zjadło nawet ciut więcej łakoci, ale w krótkim czasie, a następnie umyło zęby, niż gdyby miało ciągle sięgać po słodycze, bo to sprzyja aktywności bakterii próchnicotwórczych w jamie ustnej.
Życzymy dzieciom pogodnych Świąt Wielkanocnych i wiele radości z upominków!