Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna DzieckoWarto wiedzieć

Ankieta

Czy Twoje dziecko lubi myć zęby ?

  • Tak
  • Raczej tak
  • Raczej nie
  • Nie
Próchnica w mleczakach działa szybko
  • 10-10-2016
 

 

 

 

Próchnica w zębach mlecznych charakteryzuje się tym, że:

  • daje mało widoczne objawy pomimo zaawansowanego stadium rozwoju choroby – z tego powodu bardzo ważne są profilaktyka i wizyty kontrolne, podczas których dentysta może rozpoznać schorzenie zanim dotrze ono do żywych tkanek zęba;

  • szybko przechodzi z jednego stadium w drugie – mleczaki mają dwukrotnie cieńsze szkliwo; jeśli po zauważeniu pierwszych zmian na zębach nie podejmie się leczenia, w ciągu kilku miesięcy próchnica dotrze do miazgi.

Próchnica, jak każda choroba postępująca, ma swoje fazy:

  • początkowa – to plama próchnicowa, która rozwija się na szkliwie, ale jego zewnętrzna powłoka pozostaje nietknięta (z powodu remineralizującego działania śliny);

  • próchnica powierzchniowa – tu już następuje ubytek szkliwa;

  • próchnica średnia – powstaje ubytek sięgający do zębiny,oddzielony od miazgi grubą warstwą tkanki;

  • próchnica głęboka – od miazgi ubytek jest oddzielony cienką warstwą tkanki.

Jeśli obejrzy się pod mikroskopem takie właśnie zaawansowane ognisko próchnicy, zobaczy się w nim 3 strefy:

  • przezroczystą – leży na obwodzie, sąsiaduje ze zdrową zębiną, a światło kanalików zębinowych jest zamknięte złogami składników mineralnych;

  • penetracji bakterii – w tej części dochodzi do demineralizacji szkliwa, a bakterie przedostają się do kanalików zębinowych;

  • destrukcji – znajdują się w niej zniszczone tkanki, pozostałości pokarmowe oraz bakterie.

Źródło: Opracowanie własne

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS