Dziecko
Ankieta
- 07-10-2011
Zdrowy uczeń to uczeń posiadający m.in. zdrowe zęby. By takie były , należy zadbać o to, by jadłospis ucznia był właściwie skomponowany i by zaspokajał zapotrzebowanie rozwijającego się, aktywnego młodego organizmu na wszystkie składniki odżywcze, sole mineralne oraz witaminy. Warto pamiętać, że dziecko wkraczające w szkolne mury, spędza sporą część dnia poza domem i jest narażone na pokusę zastępowania odżywczych pokarmów produktami bezwartościowymi, a często szkodliwymi dla zdrowia i uzębienia. Kondycji szkliwa nie sprzyjają słodycze oraz produkty zawierające cukier.
By zęby ucznia były zdrowe, powinien on:
-
spożywać pięć lekkostrawnych posiłków w ciągu dnia, podawanych o stałych porach i skomponowanych tak, aby zaspokoić potrzeby organizmu, oraz sycących na tyle, aby pomiędzy posiłkami nie przychodziła ochota na przekąskę; młodsze dzieci mogą częściej chcieć coś przegryźć miedzy posiłkami – należy zapewnić im zdrowe przekąski typu owoc lub chrupiące warzywo, albo też naturalny jogurt z niezawierającym cukru musli, można też podać orzechy lub kostkę gorzkiej czekolady;
-
codziennie wypijać szklankę mleka, kefiru, maślanki lub zjeść jogurt - zawarty w nich wapń bardzo korzystnie wpływa na stan tkanki kostnej oraz na zdrowie uzębienia;
-
codziennie przed wyjściem do szkoły zjadać pożywne pierwsze śniadanie, a w szkole zjadać przygotowane w domu zdrowe kanapki;
-
popijać posiłki spożywane poza domem najlepiej niegazowaną wodą mineralną.
Źródło: „Polska Dziennik Łódzki”