-
w bruzdach trzonowców – przy umiarkowanej podatności na próchnicę,
-
na powierzchniach stycznych trzonowców i przedtrzonowców – przy średniej podatności na próchnicę; jest ona trudna do rozpoznania ze względu to, że jest słabo widoczna (najlepiej wykazuje ją zdjęcie rtg),
-
na zębach przednich – przy dużej podatności na próchnicę.
Częściej próchnica występuje na zębach górnych niż na zębach dolnych.
Początkowo, gdy próchnica zaczyna się rozwijać, pacjent nie odczuwa bólu.
Jeśli zębina zostanie zaatakowana przez próchnicę, to spożywanie zimnych, ciepłych, kwaśnych lub słodkich pokarmów wywołuje ból, który znika w momencie powrotu normalnej temperatury i kwasowości w jamie ustnej. Czasem jednak ból trwa dłużej, na przykład gdy pokarm zatrzyma się w ubytku.
Jeśli ból promieniuje do oka, ucha lub szyi i pojawia się głównie nocą, to może on świadczyć o zapaleniu miazgi. Wywołuje ono również ból przy nagryzaniu, opukiwaniu iuciskaniu.
-
ogólne złe samopoczucie,
-
gorączka,
-
ból głowy,
-
trudności w otwieraniu ust i połykaniu,
-
sztywność karku.
Jak zapobiegać próchnicy?
-
Dbaj o higienę jamy ustnej:
-
myj zęby przynajmniej dwa razy dziennie,
-
przed myciem wypłucz jamę ustną,
-
czyść przestrzenie międzyzębowe, np. nicią dentystyczną,
-
używaj pasty do zębów z fluorem.
-
Odpowiednio się odżywiaj. Nie jedz zbyt dużej ilości słodyczy i pokarmów, które zawierają dużo cukrów.
-
Regularnie odwiedzaj gabinet stomatologiczny, aby kontrolować stan swoich zębów i usuwać płytkę nazębną.
-
Poddawaj się zabiegom profilaktycznym (lakowaniu, lakierowaniu).