Dziecko
Ankieta
Fluor to strażnik zdrowia zębów i kości. Preparatów z fluorem nie wolno popijać mlekiem ani jego przetworami; nie wolno też zażywać razem z lekami na nadkwaśność. Trzeba uważać, by fluoru nie przedawkować, ponieważ jest bardzo łatwo przyswajalny. Dozowany we właściwych ilościach wzmacnia szkliwo – współpracuje przy tym z wapniem, utrudnia osadzanie się płytki nazębnej i kamienia, uszczelnia krystaliczną warstwę mineralną zęba. W kościach jest niezbędny do prawidłowego procesu mineralizacji tkanek twardych; chroni przed osteoporozą. W ustroju reguluje przemianę materii. Fluor jest szczególnie ważny dla organizmów w fazie intensywnego wzrostu zębów, czyli dla dzieci do 14 roku życia. Jego niedobór może spowodować kruchość szkliwa i zwiększoną podatność na próchnicę. Nadmiar objawia się przebarwieniami szkliwa, niedoczynnością tarczycy, a nawet ogólnoustrojowym zatruciem. Najwięcej fluoru znajduje się w wodzie pitnej, rybach, orzechach włoskich i herbacie.
Źródło: Opracowanie własne