Dziecko
Ankieta
Kalarepę można podawać dziecku już od 6. miesiąca życia. I dobrze, ponieważ warzywo to ma wiele cennych witamin (C i B), minerałów (potasu, jodu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, wapnia i sodu) i bioflawonoidów, które pomagają zachować zdrowe zęby, a przy tym nie uczula. Chrupanie kalarepy i picie jej soku korzystnie działa na odporność, ponieważ wzmacnia dziąsła i poprawia sprawność reakcji immunologicznej. Jeśli malec przechodzi ząbkowanie, warto mu podawać kalarepę pokrojoną w dość grube słupki – posłuży brzdącowi jako naturalny gryzak i szczoteczka do wymiatania zanieczyszczeń. Dzięki temu, że kalarepa skutecznie oczyszcza tkanki jamy ustnej z nalotu, stanowi naturalny środek przeciwzapalny i chroni przed rozwojem zakażeń.
Źródło: „Super Nowości”