Dziecko
Ankieta
Martwica i zgorzel to procesy, które mogą przebiegać również w zębach mlecznych; przy czym martwica czasem nie daje żadnych objawów klinicznych. Bakterie występujące w zgorzeli i martwicy są bardzo podobne – to szczepy tlenowców i beztlenowców, przy czym tych drugich jest zdecydowanie więcej w procesie zgorzeli.
Martwica miazgi powstaje w wyniku niedokrwienia i niedożywienia tkanek zęba na skutek działania czynników:
-
mechanicznych – urazy i uszkodzenia zębów
-
chemicznych – niedostateczne odizolowanie miazgi poprzez podkład z plomby
-
bakteryjnych – nieleczone stany zapalne spowodowane próchnicą
-
termicznych.- zmiany na skutek braku podkładu między amalgamatem a miazgą.
Zgorzel to gnilny rozpad miazgi. Może toczyć się w komorze:
-
otwartej – dość wolno z powodu dostępu powietrza; obejmuje często tylko część miazgi, niszcząc ją w głąb, a okoliczne obszary wprowadzając w stan przewlekłego zapalenia;
-
zamkniętej – szybki, beztlenowy proces niszczenia, którego produktami są toksyny bakteryjne, drażniące produkty rozpadu białkowego, które razem z bakteriami powodują utrzymywanie się i rozprzestrzenianie zapalenia w tkankach okołokorzeniowych (zgorzel powikłana); w komorze, na skutek pojawiania się gazów, może wzrastać ciśnienie wewnętrzne, czego efektem może być wpychanie toksycznej treści do okolicznych kanałów w tkankach ciała – jest to bardzo niebezpieczne, ponieważ drobnoustroje mogą roznieść się po całym organizmie.
Etapy rozwoju zgorzeli:
-
Niedokrwienie miazgi na skutek zapalnego działania bakterii.
-
Fermentacja węglowodanów zakwaszająca środowisko zęba
-
Właściwy proces gnilny: destrukcja białek i powstanie trujących protamin, kwasów tłuszczowych, amoniaku, siarkowodoru, kwasu octowego i węglowego oraz innych, toksycznych związków chemicznych.
Jak rozpoznać:
-
Martwicę:
-
ciemniejsze i matowe szkliwo
-
brak reakcji na zgłębnikowanie, prąd i chlorek etylu.
-
Zgorzel:
-
głęboki, drążący miazgę ubytek próchnicowy
-
wypełnienie z próchnicą wtórną
-
brak reakcji miazgi na chłód i prąd
-
reakcja na podwyższona temperaturę (np. ból podczas picia ciepłych napojów)
-
nieprzyjemny zapach z ust.
Źródło: Opracowanie własne