Dziecko
Ankieta
Kwaśne cukierki
Kwaśne cukierki, tak bardzo lubiane przez dzieci, są większymi wrogami szkliwa niż zwyczajne słodycze. Z raportu przygotowanego przez Stowarzyszenie Stomatologów z Minnesoty wynika, że kwasy zawarte w cukierkach mogą zdzierać ochronną, wierzchnią warstwę.
Mycie zębów bezpośrednio po zjedzeniu takich łakoci przynosi więcej szkody niż pożytku, ponieważ szczotkowanie źle wpływa na rozmiękczoną kwasami warstwę szkliwa. Zaraz po zjedzeniu cukierka należy jedynie przepłukać usta czystą wodą, a szczoteczki użyć dopiero pół godziny po jedzeniu. Polecane jest też żucie gumy bez cukru.
Najbardziej szkliwo uszkadzają cukierki cytrynowe, wiśniowe, winogronowe; najmniej – cynamonowe i miętowe.
Źródło: „Reader's Digest”
Inne wiadomosci w kategorii
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.