Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 26-11-2012
Okres od jesieni do przedwiośnia to czas wzmożonej zapadalności na różnego rodzaju infekcje wirusowe i bakteryjne. Dzieje się tak, ponieważ wraz ze spadkiem temperatury za oknem oraz ze zmniejszeniem ilości świeżych warzyw i owoców w diecie spada również odporność ustroju. Spadek odporności może także zwiększać podatność na choroby jamy ustnej oraz przyczynia się do przyspieszenia procesów niszczących szkliwo i tkanki przyzębia. Odporność ogólnoustrojową warto zatem wzmacniać również w celu uniknięcia nieprzyjemnych zmian w jamie ustnej. Na poprawę odporności ogólnoustrojowej oraz na wzmocnienie kondycji tkanek jamy ustnej dobrze wpływają:
-
Jeżówka purpurowa – to silny immunostymulator. Z uwagi na zdecydowany charakter pobudzający działanie układu odpornościowego, wyciągów z tej rośliny nie powinny używać osoby po przeszczepach (by nie powstało ryzyko odrzucenia), chorzy na cukrzycę czy AIDS. Jeżówkę stosowali już dawni mieszkańcy Ameryki Północnej w leczeniu takich przypadłości związanych z jamą ustną jak bóle zęba i powiększenie migdałków. Roślina działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antywirusowo.
-
Aloes – to najbardziej znany środek o działaniu kojącym i przyspieszającym regenerację uszkodzeń tkanek. Wykorzystywany jest od ponad 5 tysięcy lat. W grubych, mięsistych liściach znajdują się antyutleniacze A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także cała gama mikro- i makroelementów, takich jak: sód, wapń, magnez, żelazo, które korzystnie wpływają szczególnie na śluzówkę jamy ustnej oraz na wzmocnienie struktur tworzących tkanki przyzębia i na szkliwo. Sok aloesowy przyspiesza przepływ limfy i wzmaga koncentrację witamin C oraz E w organizmie. Witamina C jest odpowiedzialna za uszczelnienie ścianek naczyń krwionośnych oraz zapobiega krwawieniom, natomiast witamina E dobrze wpływa na gojenie się stanów zapalnych śluzówki.
-
Aronia – to witaminowa bomba, jedno z najbogatszych na świecie źródeł witaminy PP oraz rezerwuar pierwiastków śladowych. Zawiera działające antynowotworowo antocyjany oraz rutynę i bioflawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne i chronią przed krwawieniami z dziąseł. Związki czynne z grupy procyjanidyn wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne silniejsze niżeli antyoksydanty witaminowe.
-
Tran – to bogactwo witamin A i D oraz związków z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Witamina A jest niezbędna do utrzymania śluzówki jamy ustnej w dobrym zdrowiu. Witamina D z kolei to związek konieczny do prawidłowego wchłaniania wapnia z pożywienia i wbudowywania go w mineralne tkanki uzębienia.
-
Komplet antyutleniaczy A, C, E – Witamina A wykazuje zbawienny wpływ na nabłonek śluzowy jamy ustnej, przyspiesza procesy regeneracyjne oraz koi i goi. Witamina C świetnie uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i chroni przed szkorbutem. Witamina E z kolei zapewnia właściwą stabilizację błon komórkowych i wspomaga ochronę przed nowotworami.
-
Witaminy z grupy B – są konieczne do prawidłowej pracy wielu układów enzymatycznych, biorą też udział w wytwarzaniu przeciwciał.
-
Rutyna – związek o działaniu wzmacniającym ścianki naczyń krwionośnych, przeciwzakrzepowym oraz przeciwzapalnym i przeciwdrobnoustrojowym.
Źródło: „Polska Gazeta Krokowska”