Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Ankieta
- 14-08-2007
Rodzaje past do zębów:
-
wybielająca,
-
antybakteryjna,
-
uodporniająca zęby na próchnicę,
-
zapobiegająca odkładaniu się płytki nazębnej,
-
działająca przeciwzapalnie,
-
wzmacniająca dziąsła,
-
zwiększająca odporność na choroby jamy ustnej,
-
regeneracyjna, wspomagająca odbudowę tkanek,
-
odżywiająca błonę śluzową,
-
łagodząco-gojąca,
-
odświeżająca.
Są też pasty, których działanie jest wielokierunkowe, np. przeciwpróchnicze, przeciwdziałające płytce nazębnej i chroniące dziąsła.
Jeśli pacjent decyduje się na używanie pasty o specjalistycznym działaniu, to powinien najpierw skonsultować to ze stomatologiem. Lekarz zadecyduje, czy dana pasta jest bezpieczna dla pacjenta i poradzi jak jej używać (niektóre pasty są tak silne, że nie można ich stosować codziennie w normalnej ilości).
Skład pasty do zębów:
-
środki ścierne (abrazyjne) – są głównym składnikiem pasty (nawet 60%), decydują o jej właściwościach czyszczących, usuwają osad i ułatwiają likwidację płytki nazębnej,
-
środki przeciwbakteryjne i przeciwpróchnicze,
-
środki pieniące – ułatwiają usuwanie miękkich osadów i resztek pokarmowych,
-
środki zagęszczające (żelujące) – utrzymują półpłynną konsystencję pasty,
-
środki konserwujące – zapobiegają wysychaniu pasty,
-
substancje słodzące – wpływają na smak pasty i zapobiegają jej wysychaniu,
-
substancje zapachowe i smakowe – uprzyjemniają proces szczotkowania i wpływają na uczucie świeżości w jamie ustnej,
-
środki barwiące.