Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 31-12-2018
Sylwestrowo – noworoczna impreza nie może obyć się bez szampana – wiedzą to nawet najbardziej zajęci pracą dentyści. Wystrzelenie korka o północy jest obowiązkowym punktem programu każdej zabawy – niezależnie od tego, czy odbywa się ona w domu, czy na wielkiej balowej ekskluzywnej sali. Kameralny sylwester w domu ma tę przewagę nad balem, że można sobie pozwolić na podanie absolutnie unikatowego trunku na powitanie Nowego Roku.
Wśród drogich szampanów, które teoretycznie znajdują się w zasięgu możliwości finansowych nie tylko absolutnych krezusów, są między innymi:
-
Dom Perignon White Gold – to edycja bodaj najsłynniejszego szampana na świecie w wyjątkowej osłonie butelki z białego złota z wygrawerowaną etykietką marki Dom Perignion; przeciętnie za butelkę zapłaci się około 8,2 tys. zł;
-
Krug Private Cuvée – trunek powstał w 1915 roku, czyli 103 lata temu; to dzieło Jeanne Krug, która zastępując męża walczącego na wojnie, zarządzała podczas jego nieobecności zakładem produkcyjnym; spod kobiecej ręki wyszedł pienisty trunek ceniony za niezwykły smak i aromat; butelka kosztuje około 8,4 tys. zł;
-
Boërl & Kroff Brut Rose – to przy poprzedniku beniaminek, gdyż powstał w 1995 roku z wyselekcjonowanych winogron szczepów Pinot Meunier i Pinot Noir, które na jednym akrze swojej działki posadził Michelle Drappier – jeden z bossów produkcji szampana; niewielka liczba butelek powoduje, że za jedną trzeba zapłacić około 9,2 tys. zł;
-
Boërl & Kroff Brut – szampan może i dość typowy, ale za to pudełko skrywające butelkę jest absolutnym unikatem – wykonane jest z lakierowanego drewna; z kolei butelkę po otwarciu trzeba chłodzić w specjalnie przystosowanym do tego i zaprojektowanym wiaderku; za sam trunek w butelce i z pudełkiem należy zapłacić około 10-11 tys. zł (do tego trzeba, oczywiście, doliczyć koszty wiaderka);
-
Krug Clos d’Ambonnay – to kolejny beniaminek, który powstał dokładnie 30 lat temu (w 1998 roku) wyłącznie z jednej odmiany winogron Pinot Noir; ponieważ istnieje limitowana liczba butelek, a ponadto są one niezwykle stylowe, bo czarne, za szampana powstającego w winnicy Clos d’Ambonnay należy zapłacić aż ponad 42 tys. zł! W zamian otrzymuje się trunek z nutami korzennymi, prażonych migdałów i owoców leśnych.
Jeśli w tym roku nie macie możliwości zakupienia żadnego z tych kosztownych trunków, pozostaje poczynić sobie pierwsze noworoczne postanowienie: zebrać fundusze na butelkę wyjątkowego szampana na następnego sylwestra :-). I zabrać się do pracy w urzeczywistnianiu postanowienia zaraz z początkiem stycznia 2019 r.
Absolutnie unikalnej imprezy sylwestrowej i wszystkiego najlepszego w kolejnym roku życzy wszystkim lekarzom stomatologom PortalDentystyczny pl.