Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Wielka jajecznica
  • 01-04-2013
 

 

 

 

Nawet stomatolog i technik dentystyczny wypoczywają podczas Świąt Wielkanocnych (a przynajmniej robi tak znakomita część specjalistów związanych z branżą stomatologiczną). To wspaniała okazja do spotkań na gruncie towarzyskim i rodzinnym, sypania opowieściami i anegdotkami. Z tego powodu przygotowaliśmy Państwu zestawienie ciekawostek na temat jajka i związanych z nim tematów. Przyda się, bo okazji, aby błysnąć wiedzą z dziedziny dalekiej od tematyki zawodowej, będzie w nadchodzących dniach sporo.

  • Jajka oprócz walorów odżywczych, mają też właściwości bakteriobójcze. Jaja ptasie zawierają w swoim składzie lizozym. Sporo tego składnika jest w jajkach przepiórek i kur. Przy zdolności lizozymu do rozkładania peptydoglikanu ściany komórkowej, bakterie nie mają szans na przeżycie.

  • Tradycyjne pisanki w Polsce maluje się już ponad 1000 (słownie: tysiąc) lat, prawdopodobnie od X wieku. Ale pierwsze zdobione jajka pojawiły się jeszcze wcześniej, bo już 5 tysiącleci temu – w starożytnej Mezopotamii. Stamtąd zwyczaj malowania jajek zawędrował do Egiptu, Cesarstwa Rzymskiego i daleko na wschód, bo aż do Chin. Chińczycy z biegiem czasu uczynili z niego wspaniałą gałąź sztuki narodowej i okazali się nadzwyczaj biegli w posługiwaniu się pędzlem do tworzenia arcytrudnych, fantastycznych ornamentów na delikatnych skorupkach.

  • Tak nieskomplikowana zabawa jak toczenie jajek urosła do rangi wydarzenia narodowego. Gdzie? Oczywiście w Stanach Zjednoczonych. Wszystko zaczęło się w 1878 roku, kiedy ówczesny prezydent amerykański Rutherford Birchard Heyes wraz z małżonką Lucy przygotował przyjęcie wielkanocne dla dzieci, a jedną z konkurencji w zaplanowanych zabawach, było właśnie toczenie jajek. Tradycja przetrwała dwie wojny światowe i z uciechą podtrzymuje ją również obecny prezydent USA, Barack Obama.

  • W żyłach każdego kurczaka płynie krew dzikiego ptaka. Jego przodkiem był bowiem żyjący w lasach Azji gatunek należący do rodzaju Gallus gallus, znany nam jako kur bankiwa. Linia ptaków pochodzi zaś od dinozaurów. I choć brzmi to nieprawdopodobnie, to poczciwy kurczak jest tym samym spowinowacony z krwiożerczym tyranozaurem.

  • Przygotowanie kompletnego omletu zajmuje niektórym kuchmistrzom niecałą minutę. Rekordzista, Howard Hemler, usmażył omlet z jednego jajka w 42 sekundy, a w ciągu 30 minut przygotował – bagatela – 427 omletów.

Życzymy Państwu radosnego czasu Świąt i zdrowego, smacznego jajka pod każdą postacią!

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS