Dziecko
Ankieta
- 07-11-2013
Wiadomo, że słodycze w diecie to próchnica w zębach; ale zdrowe zęby i zdrowe ciało to nie tylko efekt wyeliminowania cukru z diety, lecz także odżywianie się naturalnymi pokarmami, pozbawionymi konserwantów, sztucznych dodatków, polepszaczy i wielu innych składników z zestawu tzw. chemii spożywczej. Programy zdrowego żywienia i propagowanie idei odżywiania się tak, aby jak najlepiej przysłużyć się swojemu zdrowiu realizowane są w wielu placówkach. Wciąż jednak za mało tego typu inicjatyw podejmuje się tam, gdzie są najbardziej potrzebne, czyli w szkołach i przedszkolach, ucząc przy okazji dzieci i młodzież prawidłowych zachowań i wyborów prozdrowotnych. Istnieją jednak placówki, w których zdrowe menu serwowane jest podopiecznym już kilka lat. Tak jest np. w jednym z przedszkoli miejskich w Stargardzie Szczecińskim, gdzie realizowany jest projekt „VitaMenu”. Akcję zainicjowała Platforma HelpFood Pomocna Żywność. Celem programu jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych i edukacja w zakresie zdrowego żywienia dzieci – ponieważ czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. Już od najmłodszych lat powinno się wyrabiać w dzieciach nawyk dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych, kierując się zasadą, że z jedzenia trzeba czerpać przyjemność nie ryzykując jednocześnie utraty zdrowia. Program „VitaMenu” w przypadku przedszkolaków nie oznacza więc rezygnacji ze słodkości, jednak dzieci zamiast pączków z cukrem czy batonów dostają np. brązowy ryż zapiekany z jabłkiem czy naleśniki z musem jabłkowym.
– Poszukiwaliśmy sposobu na wprowadzenie w naszej kuchni zdrowego żywienia. Program „VitaMenu” idealnie odpowiada na nasze potrzeby. Przedstawiliśmy ten projekt rodzicom maluchów i oni od razu go zaakceptowali. Każdemu przecież zależy, aby ich dziecko nie było obarczone otyłością, próchnicą, alergiami czy nadciśnieniem. A przecież w dużym stopniu te choroby uwarunkowane są stylem życia i żywienia – mówi Dorota Strońska, dyrektorka Przedszkola Miejskiego nr 2 w Stargardzie.
Karta dań dla przedszkoli i szkół w ramach programu „VitaMenu” została opracowana przez dietetyków, technologów żywności i żywienia oraz kucharzy.
Źródło: „Kurier Szczeciński”