Dziecko
Ankieta
- 24-12-2010
Święta to czas, kiedy na nasze stoły wjeżdżają najrozmaitsze potrawy. Wszystkie wyglądają kusząco i są smakowite. Nie wszystkie jednak są bezpieczne dla zębów i nie wszyscy mogą sobie pozwolić na każdy świąteczny frykas.
Kto powinien zatem zwracać uwagę na to, co je?
-
Osoby noszące protezy – przeszkadzać im będą ziarenka maku i pestki z bakalii. Odczuć to mogą głównie użytkownicy uzupełnień protetycznych starszych lub niedopasowanych. Drobiny maku i pestki mogą przedostawać się pod płytę protezy i powodować dyskomfort podczas jedzenia, a twardsze okruchy w przypadku intensywnego żucia mogą wywołać miejscowe podrażnienie delikatnej śluzówki jamy ustnej. Przykre odczucia mogą się pojawić, kiedy ulegnie się pokusie i sięgnie po cukierek typu ciągutek lub po klejącą się krówkę mleczną. Po skończonym posiłku protezy należy wyjąć z ust i oczyścić uzupełnienie oraz jamę ustną.
-
Użytkownicy aparatów ortodontycznych – im również mogą przeszkadzać twarde drobiny bakalii wciskające się między zęby a aparat. Prawdziwym niebezpieczeństwem mogą być zaś twarde jabłka i chrupiące, również twarde pierniczki. Podczas przegryzania tych smakołyków trzeba być ostrożnym, by nie wykrzywić czy nawet zniszczyć konstrukcji aparatu. Ciągnące się słodycze oklejają zęby i elementy aparatu oraz długo zalegają w szczelinach, sprzyjając powstawaniu próchnicy.
-
Osoby, które niedawno podały się zabiegowi wybielania zębów – jeśli wybielanie zębów miało miejsce dosłownie kilka dni przed świętami, trzeba będzie zrezygnować z kolorowych potraw i napojów a także z czerwonego wina i przestrzegać tzw. białej diety. Z racji tego, że unikanie ciemnych potraw i napojów to bezwzględny wymóg obowiązujący w pierwszych dniach po wybieleniu zębów, z zabiegu tego lepiej skorzystać na kilka tygodni przed świętami – by pod choinką olśniewać pięknym uśmiechem i cieszyć się smakiem świątecznych potraw.
-
Cierpiący na nadwrażliwość zębów – jeśli dolegliwość ta jest nasilona, trzeba będzie zrezygnować z potraw wyjątkowo intensywnych w smaku oraz gorących i zimnych. Nieprzyjemne uczucie nadwrażliwości mogą nasilić też frykasy w galarecie – jeśli serwowane są bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
Źródło: Opracowanie własne
Zespół PortaluDentystycznego życzy Państwu udanego i radosnego świętowania czasu Bożego Narodzenia.