Dziecko
Ankieta
- 04-12-2024
Popularne w okresie przedświątecznym kalendarze adwentowe zawierają zazwyczaj słodycze z mlecznej czekolady, czasem z dodatkami typu karmel, kandyzowane owoce czy chrupki. Tymczasem zdecydowanie zdrowsza dla zębów jest czekolada gorzka. Badania naukowe potwierdzają, że jedną z wielu jej zalet jest zapobieganie próchnicy, gdyż pomaga ona zwalczać bakterie, które przekształcają cukry w kwasy uszkadzające szkliwo zębów. Dodatkowo czarna czekolada może nawet zapobiegać nieświeżemu oddechowi – powoduje to, że jest to ulubiony przysmak dentystów. Gorzka czekolada jest również bogata w antyutleniacze – zawiera ich nawet więcej niż zielona herbata.
Aby cieszyć się kalendarzem adwentowym bez poczucia winy, warto wybierać gorzkie czekoladki i szukać w nich dodatków, które służą zębom, takie jak mięta czy orzechy. Nie należy też zapominać o tym, aby po spożyciu czekoladki przepłukać jamę ustną dużą ilością wody. To prosty i skuteczny sposób na zachowanie czystości jamy ustnej i przywrócenie jej właściwego pH. Należy też pamiętać o regularnym myciu zębów i ich nitkowaniu.