Dziecko
Ankieta
- 26-07-2021
Próchnica, a do tego otyłość i nadwaga są poważnymi problemami zdrowia publicznego, które również dotyczą dzieci i młodzież. Głównym winowajcą tych schorzeń jest dieta obfitująca w węglowodany. Wyniki badań potwierdzają jednak, że w Polsce rodzice wciąż nie są odpowiednio wyedukowani w kwestii powiązań pomiędzy węglowodanami zawartymi w diecie dzieci a problemami zdrowotnymi w jamie ustnej bądź z nadmierną masą ciała. Z pracy wykonanej przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, której wyniki opublikowano w 2020 roku, dowiadujemy się, że aż ponad 56% rodziców dzieci w wieku 2-6 lat dosładza swoim pociechom napoje. Najczęściej stosowano miód, który dodawano do ciepłych napojów. Ponad 44% dzieci 1-2 razy w tygodniu spożywało słodycze, natomiast na zawartość cukru w produktach spożywczych gotowych zawsze zwracało uwagę prawie 48% rodziców. Połowa rodziców deklarowała też, że dzieci spożywają 2-3 razy dziennie warzywa.
Badacze doszli do wniosku, że niezbędna jest edukacja żywieniowa rodziców i korygowanie zachowań konsumenckich. Dzięki temu ich dzieci w przyszłości mogą być wolne od problemów związanych z nadwagą i próchnicą.