Dziecko
Ankieta
- 22-12-2018
Święta Bożego Narodzenia bez cukru?... Może nie całkowicie, ale można wyczarować wiele kulinarnych „słodkości” bez jednego grama sacharozy, czyli cukru w kryształkach lub kostkach.
Ponieważ dla dzieci znacznie zdrowsze od słodzików będą produkty z miodem, polecamy wykonanie rewelacyjnych makaroników – muffinek, które idealnie sprawdzą się podczas rodzinnych spotkań i gawęd oraz podczas oglądania telewizji.
Należy przygotować:
-
2 szklanki zmielonych niezbyt drobno płatków owsianych;
-
1 szklankę drobno posiekanych orzechów włoskich i laskowych;
-
2 łyżki stopionego masła;
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia;
-
1 łyżkę naturalnego miodu;
-
szczyptę soli.
Wykonanie: wszystkie składniki mieszamy razem, aż powstanie kleista mieszanka. Wypełniamy koszulki do mini-muffinek odrobiną ciasta. Każdą muffinkę układamy na blaszce i pieczemy przez około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Nie polecamy kładzenia ciasta bezpośrednio na blaszkę, ponieważ z powodu miodu ma ono tendencję do rozpływania się, ale jeśli ktoś woli makaroniki w takiej formie, powinien blaszkę wysmarować odrobiną masła i wysypać bułką tartą, a następnie kłaść niewielkie porcje masy w dość dużych odległościach od siebie.
Ciasteczka należy ściągać natychmiast po wyjęciu z pieca, aby nie przywarły do blaszki. Bezpośrednio po upieczeniu ciasteczka są miękkie, w ciągu kilkunastu godzin stają się twarde, natomiast na drugi – trzeci dzień uzyskują miękkość w sam raz na ząb.
Przypominajmy dzieciom, że po każdej porcji łakoci należy przepłukać jamę ustną czystą wodą.
PortalDentystyczny.pl życzy wszystkim dzieciom, aby pod choinką znalazły coś bardzo dobrego i aby podczas świąt zachowały zdrowe zęby :-).