Dziecko
Ankieta
- 21-09-2018
Wyniki badania, które przeprowadzone został niedawno przez uczonych z Berlina, są zbieżne z obserwacjami lekarzy i dentystów: rodzice nie rozumieją zapisów dotyczących składu, które są umieszczane na etykietach produktów spożywczych. Jeśli, na przykład, na pojemniku z jogurtem napisane jest, że zawiera on 25 gramów cukru, to rodzic często nie wie, jak odnieść to do zapotrzebowania organizmu dziecka na węglowodany.
W związku z tym naukowcy postulują wprowadzenie prostego systemu etykietowania, który pomógłby rodzicom na pierwszy rzut oka odróżnić produkty bezpieczne dla zębów od tych, które mogą przyczyniać się do rozwoju próchnicy. System ten miałby opierać się na sygnalizatorze świetlnym: na etykiecie wystarczyłoby postawić kropkę w odpowiednim kolorze:
-
zieloną przy produktach o bardzo niskiej zawartości cukru;
-
czerwoną na opakowaniach produktów bogatych w cukier.
Tak proste i jednoznaczne oznakowanie produktów żywnościowych pomogłoby też rodzicom zapobiegać kolejnej poza próchnicą pladze chorobowej coraz częściej notowanej u dzieci – nadwadze i wynikającej z niej otyłości.