Dziecko
Ankieta
- 26-03-2016
Jeśli nie masz pomysłu, jak zachęcić malca do zjadania jakże zdrowych jajek, przygotuj na tegoroczną Wielkanoc jajka w kolorze najpiękniejszego różu i amarantu – jak najbardziej jadalne i przepyszne. Ich przygotowanie zaplanuj na dzień przed terminem, kiedy mają trafić na stół. Efekt, jak uzyskasz, zaskoczy wszystkich, gwarantowane! W prace możesz jak najbardziej zaangażować dzieci – będą zachwycone.
-
Umyj kilka surowych jajek.
-
Ugotuj je na twardo, ale nie przegotuj zbyt długo, aby wokół żółtek nie powstała charakterystyczna zielonkawa otoczka.
-
Obierz jajka ze skorupek. Opłucz je i osusz na czystej ściereczce. Skorupki każ dzieciom drobno pognieść (niech użyją do tego wałka do ciasta) i albo spożytkuj je jako naturalny nawóz do roślin, albo jako równie naturalny suplement diety, który wzbogaci menu o dużą, zdrową dawkę wapnia i dzięki temu wzmocni szkliwo.
-
Przygotuj marynatę, w której będziesz moczyć jajka przez kilkanaście godzin: wymieszaj wodę i koncentrat z buraków z kilkoma łyżkami octu jabłkowego, solą, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i pokrojonym w drobne kawałki czosnkiem. Zamocz w tej mieszaninie jajka. Wstaw naczynie z jajkami do lodówki.
-
Po ok. 12 godz. wyjmij jajka, ostrożnie przekrój je na polówki, ułóż na talerzyku, udekoruj wg uznania zieleniną, łososiem, twarożkiem, majonezem. Podawaj i życz smacznego.
Zdrowych i pełnych radości Świąt Wielkanocnych życzy Twój PortalDentystyczny.pl.