Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 15-11-2011
Prof. Jan Potempa z Uniwersytetu Jagiellońskiego otrzyma 7 grudnia na Zamku Królewskim w Warszawie jedną z prestiżowych nagród Fundacji na rzecz Nauki Polskiej zwaną polskim Noblem. Nagroda w obszarze nauk o życiu i o Ziemi zostanie przyznana za wyjątkowo ważne dla zdrowia jamy ustnej badania nad drobnoustrojami z gatunku Porphyromonas gingivalis. To niebezpieczne i zjadliwe bakterie bytujące w jamie ustnej, których efektem działania jest paradontoza. Mikroorganizmy te są niewrażliwe na działanie próbujących walczyć z nimi czynników ludzkiego układu odpornościowego; potrafią ponadto wykorzystywać je do zapewnienia działania procesów własnej przemiany materii. Dzięki badaniom prof. Potempy wiadomo już, w jaki sposób można radzić sobie z patogenem.
- Na razie najskuteczniejszą metodą przeciwdziałania paradontozie jest mechaniczne usuwanie nalotu bakterii rosnących w postaci nalotu na powierzchni zębów poniżej linii dziąseł (tzw. płytka nazębna). Jest to jednak sposób czasochłonny i kosztowny, bo trzeba go powtarzać. Ja zaproponowałem chemiczną metodę zwalczania Porphyromonas gingivalis (...) – wyjaśnia wyróżniony naukowiec.
Metoda ta oparto jest na działaniu inhibitorów enzymów bakteryjnych. Bakterie zostają przez to osłabione, a kład immunologiczny może podjąć skuteczną walkę z drobnoustrojem.
Bakterie, o których mowa, mogą też negatywnie wpływać na działanie ludzkiego organizmu inaczej niż przez uruchamianie mechanizmów prowadzących do rozwoju paradontozy.
- Badana przeze mnie od lat bakteria to jedyna bakteria, która potrafi produkować enzym modyfikujący białka w taki sam sposób jak nasze własne enzymy, których aktywność w określonych warunkach wywołuje reakcje prowadzące do rozwoju zapalenia stawów – wyjaśnia prof. Potempa. I to właśnie związki drobnoustroju z chorobami stawów oraz serca znajdują się w obszarze kolejnych zainteresowań profesora Potempy.
Źródło: „Gazeta Wyborcza”