Kochamy słodki smak
Słodkie jest smaczne. Jednak słodycze i cukier lubimy nie tylko my. Uwielbiają je też zjadliwi wrogowie naszych zębów: bakterie próchnicy. Każdy kęs słodkiego batonika i każdy łyk słodzonego napoju zamieniają wnętrze buzi w najcudowniejsze dla bakterii miejsce na świecie: zaciszne, ciepłe i ze sporymi zapasami cukru. Bakterie próchnicy wykorzystują cukier do rozmnażania się i rozwoju, a w zamian wydalają niebezpieczne toksyny i kwasy. Kwasy bakteryjne obniżają pH w jamie ustnej oraz osłabiają i niszczą szkliwo. To zaś prowadzi do rozwoju próchnicy i zniszczenia zębów.
Jak uniknąć próchnicy?
Próchnica się nie rozwinie, jeśli będziemy:
-
czyścić zęby przynajmniej rano i wieczorem, a najlepiej po każdym posiłku;
-
unikać pożywienia zawierającego cukier.
Jeżeli jednak nie umiemy zrezygnować ze słodkiego smaku, należy wybierać produkty niedosładzane, lub takie, które choć są słodkie, nie zawierają ani odrobiny cukru. Słodki smak pochodzi w tych produktach ze słodzików – są to substancje, których bakterie próchnicy nie potrafią wykorzystywać.
Korzyści ze słodzików
Substancje słodzące zastępujące cukier, które potocznie nazywane są słodzikami, dodaje się do produktów żywnościowych, by otrzymać słodki smak, a jednocześnie zachować zdrowie zębów. Dla bakterii próchnicy słodziki nie przedstawiają żadnej wartości. Mikroorganizmy nie potrafią rozkładać niskokalorycznych substancji słodzących – dzięki temu spożywanie produktów zawierających je nie sprzyja wytwarzaniu szkodliwych dla szkliwa kwasów.
Co służy zębom?
Naszym zębom służy to, czego nie lubią bakterie próchnicy. Dlatego:
-
unikaj przegryzania między posiłkami – ślina to wielki sprzymierzeniec w oczyszczaniu zębów i w niszczeniu bakterii próchnicy;
-
spożywaj świeże, urozmaicone posiłki każdego dnia – im więcej różności i kolorów na talerzu, tym zdrowiej;
-
jeśli nie umiesz zrezygnować ze słodyczy, traktuj je jak coś dobrego, ale tylko na specjalną okazję;
-
codziennie schrup surową marchewkę lub jabłko – świetnie oczyszczają zęby z nalotu i bakterii;
-
nie dosładzaj potraw ani napojów – ich naturalny smak jest znacznie ciekawszy;
-
nie traktuj słodyczy jak nagrody;
-
pij naturalne, świeże soki z warzyw i owoców;
-
pragnienie gaś czystą, najlepiej niegazowaną wodą;
-
oczyszczaj zęby po posiłkach; jeśli nie możesz ich wyszczotkować – żuj rzez 15 minut gumę bez cukru.
Coś dobrego na ząb
Kiedy przyjdzie ochota na małe co nieco, sięgnij po bezpieczne dla zębów, naturalne produkty. Rozsmakuj się w:
-
łuskanych ziarnach i orzechach – surowych lub prażonych, ale bez dodatku cukru
-
surowych warzywach i owocach pokrojonych w niewielkie kawałki
-
zupach warzywnych
-
niesłodzonych napojach mlecznych.
Gdy masz ochotę na coś większego, sięgnij po:
-
grzanki z serem
-
domową pizzę na niesłodkim cieście
-
sałatkę z ryżu i makaronu
-
kukurydzę w kolbach
-
kanapki, na które możesz położyć np.: ser, warzywa (surowe lub z grilla), gotowane jajko, zieloną sałatę, gotowanego lub pieczonego kurczaka, posiekane orzechy, tuńczyka z puszki.
Ważna etykieta
Większość produktów, które można kupić w sklepie, zawiera cukier – znajduje się on (o czym mało kto wie) również w pasztetach, wędlinach czy koncentracie pomidorowym. Dlatego ważne jest, by czytać dane o składzie umieszczane na etykiecie produktu, i wiedzieć, że producent nie zawsze umieszcza informację o dodatku cukru. Czytając etykietę należy zwrócić uwagę na deklarowaną zawartość węglowodanów ze szczególnym uwzględnieniem cukrów w przeliczeniu na 100 gram produktu. Produkt bezpieczny dla zębów to taki, w którym cukrów jest mało lub nie ma ich wcale.